stockvaluation.bg
Войната на wallstreetbets срещу хедж фондове

Войната на wallstreetbets срещу хедж фондове

30 / 01 / 2021

Какво се случва с Gamestop?

В последната седмица на януари една относителна малка компания Gamestop влезе във всички финансови новини. Цената и за две седмици се вдигна от под 20 долара до над 400 и то със значими обеми. В социални мрежи, форуми и в медии започна да се говори за война между ритейл инвеститори и хедж фондове. Но какво всъщност става?

Gamestop /GME/ е относително малка компания – поне за американския пазар – която продава видео игри. Скучен бизнес, без нещо много иновативно. Далеч от модата на софтуера, биотехнологии или бързо растящи франчайзи. Поради липсата на позитивно развитие и относително високата предвидимост, че нищо кой знае колко по-различно ще се случи през следващите години доста хедж фондове скъсяват акциите и през последната година. Към началото на 2021 общо скъсените акции се доближават или дори надминават по някои сметки общото количество акции издадени от компанията.

Защо големият процент скъсени акции е проблем

Инвеститорите които продават на късо акции трябва в даден момент да ги купят обратно, за да се издължат на брокерите си. Ако скъсените акции са малко като процент от общите акции, това рядко е проблем на ликвиден пазар. Повечето американски компании имат скъсени акции от под 5% от общото количество акции, които са издали. Обаче ако взетите назаем с цел скъсяване акции са висок процент, може да възникне сериозен проблем с намирането на акции за покупка с цел връщане на този заем в акции. Това е все едно на света да има общо 100 ябълки, човек да може да си купува от тези 100 ябълки, но и да продава от тях без да ги притежава, с цел ако цената на някоя ябълка падне да купи евтино и да върне продадената ябълка на реалния и притежател. Но какво ще се случи ако взетите назаем и продадени ябълки надхвърли 100, а истинските притежатели на ябълки откажат да продават. Теоретично цената на ябълки може да подскочи до небето, ако голям процент от продалите на късо се наложи да търсят ябълки от пазара за покупка.

В общи линии това се случва и Gamestop. Малки инвеститори от един форум wallstreetbets забелязват, че има прекалено много продадени акции от GME. И започват да купуват. Повечето от тях не купуват големи обеми, но в този форум има над 5 милиона потребители, а компанията е издала под 70 милиона акции. Това тласка много силно цената на GME нагоре. Надеждата им за печалба не се дължи на това колко реално струва компанията – повечето анализатори и дават оценка от под 20 долара - а на това да притиснат хедж фондовете скъсили акцията да изкупят техните акции на много висока цена. Реално създават дефицит от акции, което помпа цената нагоре. А колкото повече цената върви нагоре, толкова повече заложилите на спад в цената, т.е. скъсилите акцията губят, а цената вече достигна 400 долара от 4 долара преди няколко месеца. В същото време заради това, че са взели назаем акцията хедж фондовете плащат лихва и при толкова силно скъсена акция с подобен дефицит на акции, лихвата може да премине и 50% на година. Плащана на високата цена на акциите. Така че и варианта просто да държат на загуба и да чакат цената да падне, пак им коства много пари. Така малките инвеститори се опитват да предизвикат масиран шорт скуиз.

Какво е шорт скуиз

Шорт скуиза представлява покупката на акции от скъсилите я на все по-високи цени. Като техните покупки тласкат ценита много нагоре изключително бързо. В обичайни ситуации обаче, той бива предизвикван от рязко подобрение на резултатите на компанията, чиито акции са скъсени. Тесла например започна възходящата си серия на борсата с подобен шорт скуиз. Тогава дългосрочното държане на къси акции води до постоянно натрупване на загуби.

С какво е различен шорт скуиза при Gamestop

Настоящия шорт скуиз обаче не се дължи на промяна във фунтамента или очакванията за компанията, а в целенасочено предизвикване на дефицит на акции. Това е доста опасна стратегия защото ако не успее да предизвика шорт скуиз или ако спекулантите предизвикакващи го с покупките не успеят да продадат когато се случи, е силно вероятно те да имат значителни загуби. Цената на акцията най-вероятно ще се срине до стойността и преди започването на дефицита.

Как ескалира проблема със скъсените акции на Gamestop

Значителния ръст на цената на акциите на GME и на още няколко компании, чиито акции също са били силно скъсявани и съответно бяха целенасочено купувани, предизвика големи загуби в хедж фондовете, които са ги скъсявали. По някой оценки към края на януари тези загуби надхвърлят 70 милиарда долара. Като са концентрини в малко на брой хедж фондове. Тези фондове никога не са били особено харесвани извън уолстрийт, заради доста агресивния начин, по който преследват печалби. Потребителите във wallstreetbets, форума, от където започва всичко много бързо превърнаха тази откровена спекула в борба срещу хедж фондовете, като все повече от тях почват да твърдят, че го правят с цел да предизвикат фалити на хедж фондове. Цената на компаниите, които са били силно шортени, достига нива вече в десетки път над стойностите им преди да се започнат тези действия. Цени които по никакъв начин не могат да бъдат защитени само с оценка на бизнеса на компаниите. Това започна да предизвиква силна нестабилност в цените, като движения от плюс – минус 70% на ден станаха нормални. Обикновено при такива огромни флуктуации много бързо се губят много пари.

Отговорът на Robinhood и други брокери.

Тази висока волатилност в цените на акциите обаче започва да застрашава брокерите, през които се търгува. При покупка на акции те не се преместват мигновенно от сметката на продавача към сметката на продавача. Има срок от два дена, в който брокерите на двете страни осигуряват сетълмента на акции, като за да правят това, трябва да имат капитал, с който да покриват някакъм минимален процент от тази сделка. Но с високата волатилност на тези акции, при част от тези брокери възниква недостиг на капитал, и те ограничават сделките. Няколко силно популярни посредника забраниха на малки инвеститори да сключват нови сделки с акциите на GME и още няколко компании.

Реакцията на reddit

Тези ограничения от страна на брокерите предизвикаха сериозен гняв в reddit. Реакциията им бе засилена от съмнението, че това ограничение на търговията се прави, само за да се помогне на хедж фондовете да се измъкнат от ъгъла. Започват съмнения, че целия пазар се опитва да помогне на хедж фондовете и да ощети малките инвеститори. И ситуацията започна да се превръща и в политическа. Конгресмени и от двете партии в САЩ започнаха да изискват разследване на действията на брокерите и до колко са ограничили правата на ритейл инвеститори, като са ги лишили от свободен достъп до пазара. До колко пазарните правила са направени така, че да поставят в неровнопоставено положение малкия инвеститор и уолстрийт

А от тук какво?

Към 30 януари още не е ясно как ще се развие тази драма. Цената на акциите на GME е далеч от справедливите си оценки, поне погледнато икономически. Но това няма да попречи както да подскочи още много ако това извиване на ръце на хедж фондове продължи успешно. Така и са срине пак до едноцифрени стойности, ако малките инвеститори не успеят. Но както писаха блумбърг, всеки може да купува акции на безумни цени .